UAE pokreće najveću solarnu farmu na jednoj lokaciji

U sklopu svojih nastojanja da postane lider u oblasti obnovljivih izvora energije, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nedavno su pokrenuli Al Dhafra solarnu farmu. Ovaj izvanredni projekt ne samo da postavlja nove standarde u solarnoj industriji već i odražava globalnu posvećenost smanjenju ugljičnog otiska.

Al Dhafra, smještena 35 km od Abu Dhabija, trenutno je najveća solarna farma na svijetu na jednoj lokaciji. Sa kapacitetom od 2 gigavata (2 GW) i gotovo 4 milijuna bifacialnih solarnih panela, ova farma ima sposobnost napajanja oko 200.000 domova, smanjujući godišnje emisije ugljika za preko 2,4 milijuna tona. Izgradnja ovog ambicioznog projekta omogućila je stvaranje 4.500 radnih mjesta tijekom vrhunca građevinskih radova. Solarni paneli su instalirani brzinom od 10 megavata (10 MW) dnevno, što dovoljno govori i obimu i efikasnosti, te predanosti uključenih timova.

Projekt je zajednički razvio Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), francuska tvrtka EDF Renewables i kineski solarni razvojni program JinkoPower. TAQA posjeduje 40% projekta, dok Masdar, EDF Renewables i Jinko Power svaki imaju udio od 20%.

S puštanjem Al Dhafre u rad, solarna energija u UAE-u dosegla je proizvodni kapacitet od 3,2 GW. Osim toga, u planu je razvoj još jedne solarne farme snage 1,5 GW u Al Khazni, blizu Abu Dhabija. Cilj UAE-a je do 2030. godine utrostručiti kapacitet obnovljive energije na 14 GW, čime se zemlja pozicionira kao globalni lider u održivoj energiji.


Pošaljite nam upit za informativnu ponudu