Zeleni val za domove: Poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u 2023.

Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-4/23)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske objavio je javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, pod nazivom EnU-4/23. Ovaj program ima za cilj širiti primjenu sunčeve energije za proizvodnju električne energije, u skladu s odredbama Zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Javni poziv je usmjeren na sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju na krovovima postojećih obiteljskih kuća ili na postojećim pomoćnim građevinama. Važan uvjet je da stupanj korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih modula mora biti najmanje 18%. Prijaviti se mogu isključivo fizičke osobe, vlasnici obiteljskih kuća, koji su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon u njima imali prebivalište.

Sredstva su dostupna za elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon tijekom 2023. godine, počevši od 1. siječnja, s maksimalnim sufinanciranjem do 50% opravdanih troškova projekta, odnosno do 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane. Javni poziv je otvoren do kraja 2023. godine ili do trenutka iskorištenja predviđenih sredstava. Fond je najavio i nastavak financiranja ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u 2024. godini, s istim postotkom sufinanciranja od 50%, kao dio Programa za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijednog 120 milijuna eura.

Više informacija o javnom pozivu i potrebnim dokumentima možete saznati ovdje.


Pošaljite nam upit za informativnu ponudu